Bolečina

Beseda bolečina po vsej verjetnosti izhaja iz latinske besede poena (kazen), oziroma grške poine (beseda ki se uporablja v povezavi s kaznijo) ali francoske peine, oziroma kombinacije vseh treh.

Vsi ljudje se v življenju od rojstva do smrti srečujemo s fizično bolečino – z občutkom bolečine v določenem delu telesa. Po definiciji Mednarodnega združenja za proučevanje bolečine (IASP) je bolečina neprijetna čutna in čustvena zaznava, povezana z dejansko ali potencialno poškodbo tkiva.

V tem blogu vam bomo na kratko predstavili splošna dejstva o fizični bolečini, torej neprijetni čutni zaznavi, čeprav včasih tudi čustvena bolečina privede do tiste prave čutne bolečine.

Bolečine vseh vrst imajo na nas izredno neprijeten vpliv. Ko nas boli, čutimo izrazito neugodje, stisko, v skrajnih primerih že agonijo. Bolečina se lahko pojavlja v dveh glavnih oblikah – kronična ali akutna; lahko je konstantna in blaga ali pa nenadna in intenzivna. Obe vrsti bolečine se lahko pojavljata v številnih različnih oblikah in občutjih; ostra, topa, pulzirajoča, zbadajoča, pekoča….. Bolečina ni bolezen ampak znak, oziroma simptom in je eden najpogostejših vzrokov za obisk zdravnika. Vsak dan na svetu zaradi bolečine, bodisi kronične ali akutne, trpi na stotine milijonov ljudi.

Bolečina je izredno individualna izkušnja, vsak človek jo doživlja na svoj način, ista stopnja bolečine nekoga »bolj boli«, drugega »manj boli«. Razvoj bolečine skozi evolucijo živih bitij, torej »namen« bolečine je, da nas opozori na škodljive dejavnik(e), ki vplivajo na telo bodisi iz zunanjosti ali je njihov vzrok v telesu samem. Bolečina ima v določenem pogledu tudi nekatere pozitivne vplive, saj nas prisili k temu da oboleli del telesa takrat manj obremenjujemo in s tem pripomoremo k hitrejšemu celjenju in zdravljenju in nas istočasno tudi opozori, kaj telesu ne ustreza, čemu se moramo izogibati, skratka, ima »vzgojno« funkcijo.

Večina situacij, ko nas nekaj boli, se v kratkem ali srednjem času sama razreši, saj ima naše telo dokaj velike možnosti in mehanizme celjenja, samozdravljenja in kompenzacije. Včasih pa bolečina ne preneha kljub našemu trudu in naporu ter zmožnostim telesa. V veliki večini takih primerov (tja do 70%) pomagajo blažja zdravila za lajšanje bolečine (analgetiki) samostojno ali v kombinaciji z medicinsko-tehničnimi pripomočki, fizioterapijo in drugimi sodobnimi načini zdravljenja in rehabilitacije. Ko ne pomaga nič od tega, se težavo reši na bolj zapletene načine, bodisi z operativnim posegom, močnimi protibolečinskimi zdravili ali v skrajnem primeru, doživljenjskim ali dolgotrajnim lajšanjem bolečine, ki ga izvajajo zdravniki specialisti za zdravljenje in lajšanje bolečine.

Pomembno je, da bolečino hitro in učinkovito obvladamo, saj ima izredno negativen vpliv na naše vsakdanje življenje, čustva, delo in medosebne odnose. Zahvaljujoč sodobnim medicinskim, alternativnim in komplementarnim tehnikam, lahko bolečino popolnoma odstranimo ali vsaj ublažimo do te mere, da je znosna in lahko živimo kvalitetno in polno življenje.