Težave s koleni

Vsi ki smo se v življenju kadarkoli soočili s težavami v področju kolena, oziroma kolenskega sklepa vemo, kako pomemben je ta sklep in kako lahko težave z njim vplivajo na naše življenje.

Koleno je največji sklep v našem telesu, oziroma kot bomo videli v nadaljevanju, je sestavljen iz dveh sklepnih površin. Povezuje dve veliki kosti – stegnenico in golenico, v sprednjem delu je v kito vložena še pogačica. Sestavni del kolenskega sklepa sta dva hrustančna vložka – meniskusa, ki sta pritrjena na sklepno površino golenice, tako je en del kolenskega sklepa povezava med stegnenico in golenico, drugi del pa med stegnenico in pogačico. Za ojačitev sklepa skrbijo vezi in kite, ki jih obdajajo ovojnice, sklepna tekočina in druge strukture.

Številne zapletene strukture, iz katerih je sestavljen kolenski sklep, so zelo izpostavljene poškodbam, predvsem pri starejših tudi različnim bolezenskim stanjem, med katerimi je najpogostejša obraba hrustanca. Tudi vnetja sklepne ovojnice in/ali drugih sklepnih struktur niso redka, včasih pa so vzrok težavam tudi različne prirojene ali pridobljene deformacije. Glavni znak, da je s kolenom nekaj narobe je običajno bolečina, ki je lahko konstantna, lahko pa je prisotna samo ob gibanju, mirovanju ali pa določenih gibih.

Lažje težave v področju kolenskega sklepa lahko običajno pozdravimo sami, z mirovanjem ali manjšo obremenitvijo obolele okončine, če pa je bolečina huda, oziroma po določenem času ne preneha ali pa koleno zateka, je nestabilno, torej je funkcija okrnjena, pa je potreben obisk zdravnika.

Številne možnosti zdravljenja, ki nam jih danes nudi medicina, učinkovito rešuje težave na tem področju. Ena izmed možnosti so tudi opornice – ortoze za kolenski sklep. Njihova možnost uporabe je zelo široka, bodisi je preventivna, torej preprečuje poškodbe ali obolenja, imajo pomembno funkcijo pri rehabilitaciji, običajno po operativnih posegih, pomembno funkcijo pa imajo pri zdravljenju lažjih in tudi težjih obolenj s tem da kolenski sklep razbremenijo, omejijo njegovo gibanje ali samo določene gibe, podprejo kolenske strukture in tako pripomorejo k hitrejšemu in boljšemu zdravljenju, celjenju ter odpravljajo ali blažijo bolečino.

Kolenske opornice Orthoservice so izdelane v številnih variantah, tako za lažje kot tudi težje in posebne primere, ki zahtevajo poglobljen pristop. Najbolj univerzalna in tudi najbolj praktična je opornica Genufit 04®, ki jo lahko uporabljajo športniki za zaščito, lajšanje športne bolečine ali lažjih poškodb, učinkovita pa je tudi pri obolenjih kot so artroza kolenskega sklepa, težave s pogačico, nestabilnost kolena in bolečine različnih vzrokov.
Posebej uporabna in praktična za lajšanje težav pri vnetju kit in drugih kolenskih struktur katerih znak je bolečina, je opornica Ice®, ki ji lahko dodamo tudi vrečko s hladilnim gelom.
Za težje primere, kot so zvini, zlomi, deformacije in po operacijah, je na voljo veliko število posebnih opornic, katerih izbiro vam bodo z veseljem pomagali in svetovali naši strokovnjaki v spletni prodajalni plusmed.si

Težave s kolenom so ene najpogostejših težav gibalnega sistema. Na srečo obstajajo možnosti in medicinsko-tehnični pripomočki, s pomočjo katerih se učinkovito zameji ali odpravi bolečino in pripomore k zdravljenju, rehabilitaciji in ohranjanju zdrave funkcije kolenskega sklepa.